Stress och immunförsvar: kurs i augusti

Posted by on mar 28, 2013 in Blogg | Kommentarer inaktiverade för Stress och immunförsvar: kurs i augusti

Igår kväll, på hemväg från en av mina körer, hörde jag på nyheterna att antalet sjukskrivna är fler än nånsin. De som arbetar sjukskriver sig oftare och längre, vilket man anser beror på den hårda press som många arbetar under. Underbemanning, höga krav på produktivitet och tidspress. De som å andra sidan är utan arbete, blir också sjuka under längre perioder än tidigare.

Detta stämmer väl med vad jag möter när jag är ute på företag, och inte minst leder körer. Körrepetitionen, som brukar vara en helig stund i veckan, ställs in p g a hårt tryck på jobbet, eller en långvarig virusinfektion. Det är synd inte bara av musikaliska skäl, eftersom körsång frigör må bra-hormoner, sänker stresshormonet kortisol och stärker immunförsvaret. Men att sjunga i kör är något månniskor gör av fri vilja. Jag tror att lösningen ligger på ett annat plan, nämligen tidsbristen.

Jag själv har inte varit förkyld på väldigt länge, trots perioder av hög arbetsbelastning och stress. Jag är helt övertygad om att det beror på att jag praktiserar mindfulness varje dag. Är jag fysiskt trött gör jag kroppsscanning, en väldigt effektiv avslappning som får ner kroppen på lågvarv och ger ny energi. Är jag splittrad och ofokuserad gör jag sittande meditation, som rensar hjärnan från tanketjatter och ökar fokus och effektivitet.

Intensivkurs i mindfulness

Det är lätt att praktisera mindfulness på egen hand, men många behöver hjälp att komma igång. Därför kommer jag att ge en intensivkurs i mindfulness i augusti. Vi träffas tre kvällar under vecka 33, mån 12/8, tis 13/8 och tors 15/8 kl 18.00 – 20.00. Du får en introduktion till ett av Sveriges mest sålda träningsprogram, Här och nu från Mindfulnesscenter: http://www.mindfulnesscenter.se/webbshop/webbshop—produktsida.aspx?product_key=7 CD-skiva och övningsbok ingår i kursavgiften, vilket gör att du sedan har de redskap du behöver för att fortsätta på egen hand.

Miljön för kursen är bästa tänkbara, i Kulturfyrens ljusa lokaler på oasen Skeppsholmen: http://kulturfyren.se/

Mer info och anmälan: kontakt@karinsax.se