Voicefulness för körledare

Posted by on nov 1, 2013 in Blogg | Kommentarer inaktiverade för Voicefulness för körledare

Voicefulness för körledare

I slutet av september flög jag från Stockholm ner till Blekinge för två workshops i Voicefulness med 70-kvinnokören Coeur Madame. Om du är i närheten av Karlskrona och ser att de har konsert, missa inte det! Deras körledare Håkan Grahn skriver fantastiska täta, välklingande arrangemang, och damerna har rejält klös i både uttryck och klang!

 

Det här var första gången som jag gjorde Voicefulness på en annan kör än dem jag leder själv. Det var inte bara roligt, utan även mycket uppskattat. Därför har jag satt ihop ett skräddarsytt Voicefulness-paket för dig som är körledare:

  1. Mindfulness. En kort introduktion till bakgrund och effekter av mindfulnessträning. Vi gör sedan några övningar speciellt anpassade för körsångare. Övningarna ger ökad kroppskännedom, kontakt med bukandningen, stärkt fokus och närvaro i nuet. Du som körledare får tips på hur man kan samla kören mentalt inför en konsert.
  2. Autonom röstteknik. Jag har använt mig av autonom röstteknik i över 20 år, och förundras fortfarande över hur snabbt resultat det ger i form av fria röster och ett naturligt uttryck i sången. Övningarna utgår från olika affekter, känslor som främjar rösttekniken. T ex glädje för höjden, ömhet för bärighet i svaga nyanser och mjuk klang på djupet, svikt för stöd och artikulation. Övningarna är lätta att göra och lätta att komma ihåg, vilket gör att du som körledare bara behöver säga namnet på en övning för att få den klang eller det uttryck du är ute efter. Autonom röstteknik bygger på ett helhetstänk: både kropp, känsla och tanke ska vara med när man sjunger.
  3. Körsång. Nu applicerar vi mindfulness och autonom röstteknik i körens befintliga repertoar. Här får du som körledare gärna styra vad du vill ha hjälp med. Kanske vill du att kören ska få mer kraft i klangen, ökat lyssnande och samarbete, mer scennärvaro? Eller så vill ni prova på improvisation, sjunga i en annan genre än ni brukar, göra en sång sceniskt? Jag kan hjälpa er med afro- och folkmusikteknik, dramaövningar m m.